Yle: Pikavippiyritys pääsee luotonantajarekisteriin liian helposti

Pikavippiyritysten valvonta ei toimi toivottuun tapaan, kertoo Yle. Kymmenillä vippiyrityksillä on ulosotto- ja verovelkoja.

Veroviraston harmaan talouden selvitysyksikössä valmistui viime keväänä selvitys pikavippiyritysten taloudellisesta tilanteesta. Selvityksen mukaan noin 50 pikavippiyrityksellä ja lähes 80:llä pikavippiyrityksen vastuuhenkilöllä oli ulosottovelkoja.

Luotonantajarekisteriin pääsee Ylen mukaan tällä hetkellä liian helposti, sillä selvityksen mukaan noin kolmannes luotonantajarekisteriin merkityistä yrityksistä ei ole taloudellisesti riittävän luotettavia. Ne toimivat tappiollisesti tai eivät kykene vastaamaan veloistaan, ja yritysten vastuuhenkilöillä voi olla konkurssitaustaa.

Ylen mukaan luvan rahan lainaamiseen voi saada, vaikka taloudellinen luotettavuus ei riittäisi anniskeluoikeuden saamiseen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo pikavippiyritysten toimintaa, mutta se ei pääse käsiksi tietoihin esimerkiksi pikavippifirmojen vastuuhenkilöiden taustoista. Selvityksessä esitettiinkin, että pikavippitoiminnan lupajärjestelmää muutettaisiin.

Viime kesänä tuli voimaan pikavippilain uudistus, jonka tavoitteena oli madaltaa pikavippien korkoja. Lain vaikutuksia kuitenkin kierretään tarjoamalla joustolainoja.

Uusi Suomi kertoi kesäkuussa 2013 eli tuoreeltaan uuden lain voimaantulon jälkeen, että yli 60 pikavippiyritystä oli lopettanut Suomessa toimintansa. Lehden haastatteleman Suomen Pienlainayhdistyksen Kari Kuusiston mukaan vippifirmoja oli kesällä jäljellä enää parikymmentä. Kuusisto arvioi, ettei markkinoilla välttämättä ole tilaa edes 20 yritykselle.

Enimmillään pikavippiyrityksiä oli Suomessa 82 kappaletta.

Kuusisto korosti, että pikavipeille on ollut tarvetta. Hän epäili, että maksuhäiriöt saattavat lakimuutoksen seurauksena jopa lisääntyä, sillä moni pikavippejä käyttänyt ei enää saa luottoa. Aikaisemmin pikavippien avulla maksetut laskut saattavat nyt jäädä maksamatta.

Perimmäinen ratkaisu olisi Kuusiston mukaan tosin työllisyyden parantaminen ja tuotteiden hintojen lasku, sillä hän pitää elämistä Suomessa liian kalliina.

Kuusiston mielestä pikavippiala muuttui lain seurauksena niin huomattavasti, ettei sitä enää ole olemassa. Siksi myös Suomen Pienlainayhdistys lopetti toimintansa kesäkuun 2013 lopussa.

Pikavippiyritykset ovat kehitelleet tilalle uusia lainatuotteita. Yleisimpiä ovat joustolainat ja tililuotot.


Tuoreimpia uutisia sivustoltamme:

Kulutusluottojen runsas kasvu Fivan selvityksen alla

Kuten aiempina vuosina, kulutusluottojen hankkiminen on näyttäytynyt entistä suurempana. Kun tarkastellaan pelkkiä eri luottolaitosten myöntämiä vakuudettomia kulutusluottoja, kanta on noussut pelkästään kesäkuussa jo 12 prosenttiyksikön vuotuiseen kasvuun.

Suomalaisten velkataso noussut ennätyksiin

Suomalaisten velkaantuneisuusaste oli syksyllä 2017 tarkasteltuna liki 128 prosenttia. Luku saadaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat siihen, millaiset tulot kotitalouksilla on käytettävissään vuoden aikana. Velkaantuneisuusaste on ollut nousussa viimeisten 20 vuoden ajan ja nykyiset lukemat ovatkin uusissa ennätyksissä.

Pikavippi ilman luottotietoja?

Onko olemassa sellaisia pikavippipalveluita, joista on mahdollista saada pikavippi ilman luottotietoja?

Rahaa ei saa suomessa halvalla

Pikaluottojen korkokatto on asetettu säätämään alle 2 000 euron lainojen kohtuuttomia korkoja. Pikavippifirmat ovat kuitenkin tuoneet markkinoille tuotteita, joilla rajaa voi helposti kiertää. Asiaan ottaa kantaa Risto Malin, joka on Talouselämän ja Mainonta&Markkinoinnin toimittaja.

Oikeusministeriö ehdottaa korkokaton laajentamista yli 2000 euron lainoihin

Oikeusministeriö ehdottaa muistiossaan pikavippien korkokattolain laajenemista myös yli 2000 euron vippeihin. Alle 2000 euron luotoille eli pikavipeille, 50%:n korkokatto on ollut voimassa jo vuodesta 2013. Oikeusministeriö ehdottaakin nyt harkittavaksi korkokattoa myös isoille kulutusluotoille, eli yli 2000 euron lainoille. Oikeusministeriössä valmistuneessa arvomuistiossa, pohditaan korkokaton laajentumisen lisäksi muita keinoja puuttua pikavippeihin liittyviin ongelmiin. Esille tulleisiin ongelmiin on puututtu viime ...

Vapaaehtoinen luottokielto

Suomessa luottokieltoa haetaan joko Suomen Asiakastiedolta tai Boisnodelta. Hakija saa käyttöönsä todistuksen siitä, että kyse on vapaaehtoisesta luottokiellosta. Näin kiellon voi tarvittaessa perua. Mikäli kieltoa ei itse poista, säilyy se kaksi vuotta.

Uusi lainamuoto kasvaa nopeasti

Kulutusluottojen ja pikavippien uusi kilpailija on muutaman viime vuoden aikana rantautunut Suomeenkin. Vertaislainaus on lainaamisen muoto, jossa yksityishenkilöt lainaavat toisilleen rahaa välittäjäyrityksen kautta.

Pikalainayhtiö Euroloanin toiminta kasvussa

Euroloan Group on tehnyt suuren rahoitusjärjestelyn, jonka avulla se voi myydä sijoitusyhtiölle 300 miljoonan euron edestä saataviaan. Myynnistä saatavien käyttöpääomien avulla yhtiö voi tavoitella huomattavaa kasvua.

Nuoren velkaongelma voi johtaa syrjäytymiseen

Nuorena kerätyt velat voivat vaikeuttaa elämää pitkälle eteenpäin ja aiheuttaa jopa syrjäytymistä. Nuoret ja velka -tutkimushankkeessa on selvitelty nuorten velkaantumista.

Nuorten brittien velkamäärät kasvussa

Iso-Britannian nuorilla aikuisilla on yhä enemmän pikavippejä ja muita vakuudettomia lainoja. Mirror-lehti kertoo, että velka-asioiden vuoksi apua hakevien 17 - 24 -vuotiaiden määrä nousi kesäkuun loppuun mennessä 21 prosentilla.