Yle: Pienet vipit eivät enää kannata

Pikavippialan lakimuutos saattaa hyödyttää isoja kauppaketjuja, kertoi Yle toukokuussa 2013.

Lakimuutos asettaa alle 2000 euron lainojen todelliseksi vuosikoroksi maksimissaan 50 prosenttia, kun aikaisemmin vuosikorko on usein ollut yli 1000 prosenttia.

Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar arvioi Ylelle, että lakimuutoksesta hyötyvät suurimmat luotonantajat. Kulutusluottoja ja osamaksukauppoja myöntävät monet yritykset ja kauppaketjut, kuten S-ryhmä. Isoilla luotottajilla on riittävä taloudellinen puskuri, jonka avulla ne pystyvät solmimaan pitkiä luottosuhteita.

Pienillä yrittäjillä ei välttämättä ole vastaavaa mahdollisuutta ryhtyä tarjoamaan suuria ja pitkäaikaisia lainoja. Siksi pikavippifirmojen määrän uskotaan laskevan.

Perinteinen sadan euron pikavippi ei lakimuutoksen jälkeen ole enää kannattava, kertoo pikalainayritys Ferratumin Länsi-Euroopan aluejohtaja Saku Timonen Ylelle.

100 euron vipin takaisinmaksuhinta on tyypillisesti ollut 125 euroa. Lakimuutoksen jälkeen siitä saa periä vain kaksi euroa. Kun pikavipin hinnalla on katettava myös luottotappiot ja markkinoinnin kulut, ei bisnes Timosen mukaan ole enää kannattavaa.

Ferratum aikoo tarjota pieniä lainoja edelleen, mutta vain sisäänheittotuotteina. Voittoa pystytään edelleen tekemään yli 2000 euron lainatuotteilla, sillä ne jäävät korkosääntelyn ulkopuolelle.

Timosen mukaan Ferratum tarjoaa jatkossa lainaa 2000 euroa tai enemmän, jonka maksuaika on 1 – 2 vuotta ja eräpäivä joka kuukausi. Toinen tapa tarjota luottoa on luottorajallinen laina, jossa asiakkaalla on mahdollisuus nostaa lainaa tarpeensa mukaan esimerkiksi 2000 euron luottorajasta.

Myös Timonen arvioi, että jatkossa isoja korkoja pääsevät perimään pankit ja muut kulutusluottoja tarjoavat yritykset.

Vipit ovat olleet erittäin suosittuja. Pikavippejä otettiin vuonna 2012 yhteensä lähes 400 miljoonan euron edestä. Yksittäinen pikavippi oli keskimäärin 250 euron suuruinen, ja vippejä myönnettiin puolitoista miljoonaa kappaletta.

Kun helpon pikavippirahan saanti loppuu, saattavat maksuongelmat tilapäisesti jopa pahentua. Takuu-Säätiön arvion mukaan velkaneuvonta ja kuntien sosiaalipalvelut saavat muutoksen jälkeen paljon yhteydenottoja.


Tuoreimpia uutisia sivustoltamme:

Kulutusluottojen runsas kasvu Fivan selvityksen alla

Kuten aiempina vuosina, kulutusluottojen hankkiminen on näyttäytynyt entistä suurempana. Kun tarkastellaan pelkkiä eri luottolaitosten myöntämiä vakuudettomia kulutusluottoja, kanta on noussut pelkästään kesäkuussa jo 12 prosenttiyksikön vuotuiseen kasvuun.

Suomalaisten velkataso noussut ennätyksiin

Suomalaisten velkaantuneisuusaste oli syksyllä 2017 tarkasteltuna liki 128 prosenttia. Luku saadaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat siihen, millaiset tulot kotitalouksilla on käytettävissään vuoden aikana. Velkaantuneisuusaste on ollut nousussa viimeisten 20 vuoden ajan ja nykyiset lukemat ovatkin uusissa ennätyksissä.

Pikavippi ilman luottotietoja?

Onko olemassa sellaisia pikavippipalveluita, joista on mahdollista saada pikavippi ilman luottotietoja?

Rahaa ei saa suomessa halvalla

Pikaluottojen korkokatto on asetettu säätämään alle 2 000 euron lainojen kohtuuttomia korkoja. Pikavippifirmat ovat kuitenkin tuoneet markkinoille tuotteita, joilla rajaa voi helposti kiertää. Asiaan ottaa kantaa Risto Malin, joka on Talouselämän ja Mainonta&Markkinoinnin toimittaja.

Oikeusministeriö ehdottaa korkokaton laajentamista yli 2000 euron lainoihin

Oikeusministeriö ehdottaa muistiossaan pikavippien korkokattolain laajenemista myös yli 2000 euron vippeihin. Alle 2000 euron luotoille eli pikavipeille, 50%:n korkokatto on ollut voimassa jo vuodesta 2013. Oikeusministeriö ehdottaakin nyt harkittavaksi korkokattoa myös isoille kulutusluotoille, eli yli 2000 euron lainoille. Oikeusministeriössä valmistuneessa arvomuistiossa, pohditaan korkokaton laajentumisen lisäksi muita keinoja puuttua pikavippeihin liittyviin ongelmiin. Esille tulleisiin ongelmiin on puututtu viime ...

Vapaaehtoinen luottokielto

Suomessa luottokieltoa haetaan joko Suomen Asiakastiedolta tai Boisnodelta. Hakija saa käyttöönsä todistuksen siitä, että kyse on vapaaehtoisesta luottokiellosta. Näin kiellon voi tarvittaessa perua. Mikäli kieltoa ei itse poista, säilyy se kaksi vuotta.

Uusi lainamuoto kasvaa nopeasti

Kulutusluottojen ja pikavippien uusi kilpailija on muutaman viime vuoden aikana rantautunut Suomeenkin. Vertaislainaus on lainaamisen muoto, jossa yksityishenkilöt lainaavat toisilleen rahaa välittäjäyrityksen kautta.

Pikalainayhtiö Euroloanin toiminta kasvussa

Euroloan Group on tehnyt suuren rahoitusjärjestelyn, jonka avulla se voi myydä sijoitusyhtiölle 300 miljoonan euron edestä saataviaan. Myynnistä saatavien käyttöpääomien avulla yhtiö voi tavoitella huomattavaa kasvua.

Nuoren velkaongelma voi johtaa syrjäytymiseen

Nuorena kerätyt velat voivat vaikeuttaa elämää pitkälle eteenpäin ja aiheuttaa jopa syrjäytymistä. Nuoret ja velka -tutkimushankkeessa on selvitelty nuorten velkaantumista.

Nuorten brittien velkamäärät kasvussa

Iso-Britannian nuorilla aikuisilla on yhä enemmän pikavippejä ja muita vakuudettomia lainoja. Mirror-lehti kertoo, että velka-asioiden vuoksi apua hakevien 17 - 24 -vuotiaiden määrä nousi kesäkuun loppuun mennessä 21 prosentilla.