HS: Myös eläkeläiset ottavat pikavippejä

Eläkeläisten maksuhäiriöt ovat lisääntyneet huomattavasti, uutisoi Helsingin Sanomat syyskuussa 2013. 65 – 60 -vuotiaiden maksuhäiriöt ovat vuodessa lisääntyneet miltei 17 prosenttia.

Muihin ikäryhmiin verrattuna eläkeläisillä on maksuhäiriöitä kuitenkin niukasti. 65 – 69 -vuotiaista maksuhäiriöitä on 3,7 prosentilla, kun 25 – 29 -vuotiaista niitä on 12,8 prosentilla.

HS:n haastatteleman talous- ja velkaneuvojan mukaan yksi eläkeikäisten lisääntyneiden maksuvaikeuksien syy on pikavippien ja kulutusluottojen ottaminen. Pikavippeihin saattavat joutua turvautumaan esimerkiksi juuri eläkkeelle jäämässä olevat.

Velkaneuvoja kertoo, että monet tekevät ennen eläkkeelle jäämistään suunnitelmia hankinnoista ja lainojen poismaksusta. Kulutusluottoa ottaneen maksukyky romahtaa, kun tuleekin yllättäen irtisanominen, lomautus tai sairastuminen. Pikavippien avulla yritetään selviytyä kulutusluottojen kuukausieristä, ja seurauksena on lainauskierre.

Eläkeläisten maksuvaikeuksien lisääntyminen näkyy myös siinä, että velkaneuvonnan asiakkaat ovat yhtä useammin ikääntyneitä. Joskus eläkeläisen maksuhäiriön taustalla on se, että pienentyneitä tuloja on vaikea sovittaa omaan elämäntyyliin, kuten matkusteluun ja ostosten tekemiseen. Lisäksi jotkut turvautuvat kulutusluottoihin sairauksien ja terveydenhoitomenojen takia. Velkaa otetaan, kun ei haluta tai ymmärretä hakea toimeentulotukea.

Velkaneuvojan mukaan ikääntyneen pikavippivelkaantumisen taustalla on joskus myös se, että halutaan auttaa velkaantuneita lapsia. Eläkeläinen saattaa ottaa pikavipin maksaakseen lapsensa vuokravakuuden. Ongelmissa saattaa olla mukana myös rahapelaamista, kuten hedelmäpelejä.

Eläkeläisten velkaongelmat eivät velkaneuvojan mukaan kuitenkaan ole ylitsepääsemättömän hankalia, sillä uutta eläkettä saa kuukausittain. Sopimalla velkavaikeudet saadaan usein kuntoon.

Lähes kaikkien ikäryhmien maksuhäiriöt ovat vuoden aikana lisääntyneet muutamalla prosentilla. Elokuussa 2013 maksuhäiriöitä oli lähes 360 000 henkilöllä. Uusia maksuhäiriöitä on tämän vuoden aikana tullut 1,2 miljoonaa. Yhdellä maksuhäiriörekisteriin joutuneella on keskimäärin 15 maksuhäiriömerkintää.

Maksuhäiriömerkinnän saaneita on jo lähes yhtä paljon kuin 1990-luvun laman synkimpinä vuosina.

Luottotietorekisteriin voi tulla merkintä maksuhäiriöstä, kun maksu on myöhässä 60 päivää. Merkintä säilyy vähintään kahden vuoden ajan.

Eniten maksuhäiriöitä on 25 – 34 -vuotiailla nuorilla aikuisilla. Vähiten niitä on yli 70-vuotiailla.


Tuoreimpia uutisia sivustoltamme:

Kulutusluottojen runsas kasvu Fivan selvityksen alla

Kuten aiempina vuosina, kulutusluottojen hankkiminen on näyttäytynyt entistä suurempana. Kun tarkastellaan pelkkiä eri luottolaitosten myöntämiä vakuudettomia kulutusluottoja, kanta on noussut pelkästään kesäkuussa jo 12 prosenttiyksikön vuotuiseen kasvuun.

Suomalaisten velkataso noussut ennätyksiin

Suomalaisten velkaantuneisuusaste oli syksyllä 2017 tarkasteltuna liki 128 prosenttia. Luku saadaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat siihen, millaiset tulot kotitalouksilla on käytettävissään vuoden aikana. Velkaantuneisuusaste on ollut nousussa viimeisten 20 vuoden ajan ja nykyiset lukemat ovatkin uusissa ennätyksissä.

Pikavippi ilman luottotietoja?

Onko olemassa sellaisia pikavippipalveluita, joista on mahdollista saada pikavippi ilman luottotietoja?

Rahaa ei saa suomessa halvalla

Pikaluottojen korkokatto on asetettu säätämään alle 2 000 euron lainojen kohtuuttomia korkoja. Pikavippifirmat ovat kuitenkin tuoneet markkinoille tuotteita, joilla rajaa voi helposti kiertää. Asiaan ottaa kantaa Risto Malin, joka on Talouselämän ja Mainonta&Markkinoinnin toimittaja.

Oikeusministeriö ehdottaa korkokaton laajentamista yli 2000 euron lainoihin

Oikeusministeriö ehdottaa muistiossaan pikavippien korkokattolain laajenemista myös yli 2000 euron vippeihin. Alle 2000 euron luotoille eli pikavipeille, 50%:n korkokatto on ollut voimassa jo vuodesta 2013. Oikeusministeriö ehdottaakin nyt harkittavaksi korkokattoa myös isoille kulutusluotoille, eli yli 2000 euron lainoille. Oikeusministeriössä valmistuneessa arvomuistiossa, pohditaan korkokaton laajentumisen lisäksi muita keinoja puuttua pikavippeihin liittyviin ongelmiin. Esille tulleisiin ongelmiin on puututtu viime ...

Vapaaehtoinen luottokielto

Suomessa luottokieltoa haetaan joko Suomen Asiakastiedolta tai Boisnodelta. Hakija saa käyttöönsä todistuksen siitä, että kyse on vapaaehtoisesta luottokiellosta. Näin kiellon voi tarvittaessa perua. Mikäli kieltoa ei itse poista, säilyy se kaksi vuotta.

Uusi lainamuoto kasvaa nopeasti

Kulutusluottojen ja pikavippien uusi kilpailija on muutaman viime vuoden aikana rantautunut Suomeenkin. Vertaislainaus on lainaamisen muoto, jossa yksityishenkilöt lainaavat toisilleen rahaa välittäjäyrityksen kautta.

Pikalainayhtiö Euroloanin toiminta kasvussa

Euroloan Group on tehnyt suuren rahoitusjärjestelyn, jonka avulla se voi myydä sijoitusyhtiölle 300 miljoonan euron edestä saataviaan. Myynnistä saatavien käyttöpääomien avulla yhtiö voi tavoitella huomattavaa kasvua.

Nuoren velkaongelma voi johtaa syrjäytymiseen

Nuorena kerätyt velat voivat vaikeuttaa elämää pitkälle eteenpäin ja aiheuttaa jopa syrjäytymistä. Nuoret ja velka -tutkimushankkeessa on selvitelty nuorten velkaantumista.

Nuorten brittien velkamäärät kasvussa

Iso-Britannian nuorilla aikuisilla on yhä enemmän pikavippejä ja muita vakuudettomia lainoja. Mirror-lehti kertoo, että velka-asioiden vuoksi apua hakevien 17 - 24 -vuotiaiden määrä nousi kesäkuun loppuun mennessä 21 prosentilla.