Miten isoista veloista selviää?

Isojen velkojen syynä taustalla voi olla mielenterveysongelmia, huijareita, pikavippejä ja kaatuneita yrityksiä, kertoo Studio55.

Studio55 keräsi lukijoidensa rankkoja kokemuksia velkaantumisesta ja siitä selviämisestä. Eräs keski-ikäinen nainen velkaantui yrittäessään korjata perheensä taloustilannetta luotoilla ja pikavipeillä. Aviomies oli sairastunut psyykkisesti, eikä pystynyt tekemään töitä yhteisessä yrityksessä. Lopulta liian moni velka jäi maksamatta, ja maksettavaa oli lopulta 40 000 euroa. Nyt velkoja peritään ulosotolla naisen palkasta.

Myös toisella naisella on kokemuksia yrityksen konkurssista ja velkajärjestelystä. Perhe eli pienellä rahalla, joka jäi yli velkajärjestelystä. Raskasta oli se, ettei perhe voinut matkustella tai ostaa mitään ylimääräistä. Toisaalta nainen kertoo oppineensa pärjäämään pienellä rahalla, säästämään ja olemaan kekseliäs.

Eräs leskeksi jäänyt taas kertoo langenneensa ”auervaaraan”, huijariin, joka vei hänen rahansa. Nyt rahaa on kuukaudessa käytettäväksi vain 500 euroa, eikä aina ole riittävästi rahaa ruokaan.

Huijarin uhriksi joutui myös perhe, joka palkkasi tutun remontoijan. Remontoija ei kuitenkaan saanut työtä tehdyksi, ja kulut vain kasvoivat. Oikeudessa perhe sai remonttikuluista vain pienen alennuksen.

Suuret velat ovat monelle rankka kokemus, ja osa velkaantuneista kokee, ettei tilanteesta ole juuri ulospääsyä. Osa haastatelluista on kuitenkin päässyt veloistaan, ja osa tulee kohtuullisesti toimeen pienillä tuloilla ja saa velkojaan vähennettyä.


Tuoreimpia uutisia sivustoltamme:

Kulutusluottojen runsas kasvu Fivan selvityksen alla

Kuten aiempina vuosina, kulutusluottojen hankkiminen on näyttäytynyt entistä suurempana. Kun tarkastellaan pelkkiä eri luottolaitosten myöntämiä vakuudettomia kulutusluottoja, kanta on noussut pelkästään kesäkuussa jo 12 prosenttiyksikön vuotuiseen kasvuun.

Suomalaisten velkataso noussut ennätyksiin

Suomalaisten velkaantuneisuusaste oli syksyllä 2017 tarkasteltuna liki 128 prosenttia. Luku saadaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat siihen, millaiset tulot kotitalouksilla on käytettävissään vuoden aikana. Velkaantuneisuusaste on ollut nousussa viimeisten 20 vuoden ajan ja nykyiset lukemat ovatkin uusissa ennätyksissä.

Pikavippi ilman luottotietoja?

Onko olemassa sellaisia pikavippipalveluita, joista on mahdollista saada pikavippi ilman luottotietoja?

Rahaa ei saa suomessa halvalla

Pikaluottojen korkokatto on asetettu säätämään alle 2 000 euron lainojen kohtuuttomia korkoja. Pikavippifirmat ovat kuitenkin tuoneet markkinoille tuotteita, joilla rajaa voi helposti kiertää. Asiaan ottaa kantaa Risto Malin, joka on Talouselämän ja Mainonta&Markkinoinnin toimittaja.

Oikeusministeriö ehdottaa korkokaton laajentamista yli 2000 euron lainoihin

Oikeusministeriö ehdottaa muistiossaan pikavippien korkokattolain laajenemista myös yli 2000 euron vippeihin. Alle 2000 euron luotoille eli pikavipeille, 50%:n korkokatto on ollut voimassa jo vuodesta 2013. Oikeusministeriö ehdottaakin nyt harkittavaksi korkokattoa myös isoille kulutusluotoille, eli yli 2000 euron lainoille. Oikeusministeriössä valmistuneessa arvomuistiossa, pohditaan korkokaton laajentumisen lisäksi muita keinoja puuttua pikavippeihin liittyviin ongelmiin. Esille tulleisiin ongelmiin on puututtu viime ...

Vapaaehtoinen luottokielto

Suomessa luottokieltoa haetaan joko Suomen Asiakastiedolta tai Boisnodelta. Hakija saa käyttöönsä todistuksen siitä, että kyse on vapaaehtoisesta luottokiellosta. Näin kiellon voi tarvittaessa perua. Mikäli kieltoa ei itse poista, säilyy se kaksi vuotta.

Uusi lainamuoto kasvaa nopeasti

Kulutusluottojen ja pikavippien uusi kilpailija on muutaman viime vuoden aikana rantautunut Suomeenkin. Vertaislainaus on lainaamisen muoto, jossa yksityishenkilöt lainaavat toisilleen rahaa välittäjäyrityksen kautta.

Pikalainayhtiö Euroloanin toiminta kasvussa

Euroloan Group on tehnyt suuren rahoitusjärjestelyn, jonka avulla se voi myydä sijoitusyhtiölle 300 miljoonan euron edestä saataviaan. Myynnistä saatavien käyttöpääomien avulla yhtiö voi tavoitella huomattavaa kasvua.

Nuoren velkaongelma voi johtaa syrjäytymiseen

Nuorena kerätyt velat voivat vaikeuttaa elämää pitkälle eteenpäin ja aiheuttaa jopa syrjäytymistä. Nuoret ja velka -tutkimushankkeessa on selvitelty nuorten velkaantumista.

Nuorten brittien velkamäärät kasvussa

Iso-Britannian nuorilla aikuisilla on yhä enemmän pikavippejä ja muita vakuudettomia lainoja. Mirror-lehti kertoo, että velka-asioiden vuoksi apua hakevien 17 - 24 -vuotiaiden määrä nousi kesäkuun loppuun mennessä 21 prosentilla.