Vertaislainat houkuttelevat sijoittajia

Sijoittajat ovat innostuneet vertaislainoista. Vertaislainojen markkinat alkoivat kasvaa, kun pikavippifirmoille asetettiin korkokatto pari vuotta sitten. Vertaislainat kilpailevat myös pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamien kulutusluottojen kanssa.

Suomessa toimii jo useita kotimaisia ja ulkomaisia vertaislainayhtiöitä, muun muassa Fixura, Vertaislaina, Fellow Finance ja Bondora.

Kauppalehti kertoo, että vertaislaina-alan kasvunumerot ovat kolminumeroisia ja tuottoja voi sijoituksestaan saada yli kymmenen prosenttia vuodessa. Alalla on lisäksi mainiot mahdollisuudet kehittyä, sillä toiminta Suomessa on vasta alkuvaiheessa. Ei siis ihme, että osa sijoittajista on kiinnostunut vertaislainoista.

Fixuran kautta vertaislainoja rahoittanut sijoittaja kertoo, että hän on lainoittanut jopa 2300 ihmistä. Yksi laina on 100 – 2000 euroa. Vertaislainassa riskinä on, että lainaaja ei saa maksettua velkaansa ja pääoma menetetään. Pieniä tappioita sijoittaja on kokenut.

Sijoittaja voi hallita riskiään valikoimalla korkean luottoluokitustason asiakkaita. Vertaislainayhtiö laskee asiakkailleen yleensä luottoluokituksen. Korkeimman luottoluokituksen saaneet maksavat lainansa varmimmin takaisin, mutta korko ei ole niin suuri kuin epävarmemmin maksavilla alemman luokitustason asiakkailla.

Vertaislainoihin ei päde sama sijoittajan suoja kuin talletuksiin ja pörssiosakkeisiin, mutta esimerkiksi Fellow Finance maksaa sijoittajalle vähintään 70 prosenttia lainapääomasta, mikäli laina jää maksamatta ja päätyy perintään.

Etuna vertaislainoissa on se, ettei sijoituksiin perehtyminen vaadi niin paljon työtä kuin osakekaupan tekeminen. Rahaliikenne on pitkälti automatisoitu, ja sijoittajan työksi jää vain sopivien lainaajien etsiminen luottoluokituksen avulla.


Tuoreimpia uutisia sivustoltamme:

Kulutusluottojen runsas kasvu Fivan selvityksen alla

Kuten aiempina vuosina, kulutusluottojen hankkiminen on näyttäytynyt entistä suurempana. Kun tarkastellaan pelkkiä eri luottolaitosten myöntämiä vakuudettomia kulutusluottoja, kanta on noussut pelkästään kesäkuussa jo 12 prosenttiyksikön vuotuiseen kasvuun.

Suomalaisten velkataso noussut ennätyksiin

Suomalaisten velkaantuneisuusaste oli syksyllä 2017 tarkasteltuna liki 128 prosenttia. Luku saadaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat siihen, millaiset tulot kotitalouksilla on käytettävissään vuoden aikana. Velkaantuneisuusaste on ollut nousussa viimeisten 20 vuoden ajan ja nykyiset lukemat ovatkin uusissa ennätyksissä.

Pikavippi ilman luottotietoja?

Onko olemassa sellaisia pikavippipalveluita, joista on mahdollista saada pikavippi ilman luottotietoja?

Rahaa ei saa suomessa halvalla

Pikaluottojen korkokatto on asetettu säätämään alle 2 000 euron lainojen kohtuuttomia korkoja. Pikavippifirmat ovat kuitenkin tuoneet markkinoille tuotteita, joilla rajaa voi helposti kiertää. Asiaan ottaa kantaa Risto Malin, joka on Talouselämän ja Mainonta&Markkinoinnin toimittaja.

Oikeusministeriö ehdottaa korkokaton laajentamista yli 2000 euron lainoihin

Oikeusministeriö ehdottaa muistiossaan pikavippien korkokattolain laajenemista myös yli 2000 euron vippeihin. Alle 2000 euron luotoille eli pikavipeille, 50%:n korkokatto on ollut voimassa jo vuodesta 2013. Oikeusministeriö ehdottaakin nyt harkittavaksi korkokattoa myös isoille kulutusluotoille, eli yli 2000 euron lainoille. Oikeusministeriössä valmistuneessa arvomuistiossa, pohditaan korkokaton laajentumisen lisäksi muita keinoja puuttua pikavippeihin liittyviin ongelmiin. Esille tulleisiin ongelmiin on puututtu viime ...

Vapaaehtoinen luottokielto

Suomessa luottokieltoa haetaan joko Suomen Asiakastiedolta tai Boisnodelta. Hakija saa käyttöönsä todistuksen siitä, että kyse on vapaaehtoisesta luottokiellosta. Näin kiellon voi tarvittaessa perua. Mikäli kieltoa ei itse poista, säilyy se kaksi vuotta.

Uusi lainamuoto kasvaa nopeasti

Kulutusluottojen ja pikavippien uusi kilpailija on muutaman viime vuoden aikana rantautunut Suomeenkin. Vertaislainaus on lainaamisen muoto, jossa yksityishenkilöt lainaavat toisilleen rahaa välittäjäyrityksen kautta.

Pikalainayhtiö Euroloanin toiminta kasvussa

Euroloan Group on tehnyt suuren rahoitusjärjestelyn, jonka avulla se voi myydä sijoitusyhtiölle 300 miljoonan euron edestä saataviaan. Myynnistä saatavien käyttöpääomien avulla yhtiö voi tavoitella huomattavaa kasvua.

Nuoren velkaongelma voi johtaa syrjäytymiseen

Nuorena kerätyt velat voivat vaikeuttaa elämää pitkälle eteenpäin ja aiheuttaa jopa syrjäytymistä. Nuoret ja velka -tutkimushankkeessa on selvitelty nuorten velkaantumista.

Nuorten brittien velkamäärät kasvussa

Iso-Britannian nuorilla aikuisilla on yhä enemmän pikavippejä ja muita vakuudettomia lainoja. Mirror-lehti kertoo, että velka-asioiden vuoksi apua hakevien 17 - 24 -vuotiaiden määrä nousi kesäkuun loppuun mennessä 21 prosentilla.