Rahaa ei saa suomessa halvalla

Rahaa ei saa suomessa halvalla 1

Pikaluottojen korkokatto on asetettu säätämään alle 2 000 euron lainojen kohtuuttomia korkoja. Pikavippifirmat ovat kuitenkin tuoneet markkinoille tuotteita, joilla rajaa voi helposti kiertää. Asiaan ottaa kantaa Risto Malin, joka on Talouselämän ja Mainonta&Markkinoinnin toimittaja.

STK Rahoituksen joulukuun puolessa välissä julkaisema selvitys ei yllättänyt. STK kilpailuttaa asiakkaiden puolesta pikavippejä ja kulutusluottoja ja se löysi niiden hinnoittelusta valtavia eroja. Jopa muutaman tuhannen euron luoton hinnoissa voi olla vuositasolla satojen eurojen erot. Lisäksi lainojen kokonaiskuluja ilmaisevat, todelliset vuosikorot voivat nousta niin korkeiksi, että parin sadan euron luottoon voi liittyä satojen eurojen korot ja kulut.

Nimelliskorot vaihtelevat 7-27 prosentin välillä niissä luotoissa, joita suomessa on tarjolla. Kuitenkin, kun tähän lisää erilaisia kuluja, kuten avausmaksuja ja tilinhoitopalkkioita, todellinen vuosikorko voi hyvinkin kohota jopa 50 prosenttiin. 1000 euron lainassa, jossa maksuaikaa on vuoden verran, on STK havainnut olevan jopa satojen eurojen eroja perittävissä kuluissa.

Pikavippien korkokatto ei ollut kovinkaan onnistunut

Kovin vääntäminen liittyy pikavippien ja kulutusluottojen mainontaan ja hinnoitteluun. Vuosikymmenen alussa kiellettiin pikavippien myöntäminen klo. 23 – 7 välisenä aikana, kuitenkin tämänkin ympärillä on edelleen lieveilmiöitä.

Pikavippien korkokatto koskee ainoastaan alle 2000 euron luottoja. Tämä ei ole estänyt sitä, että pikavippituotteita on muutettu niin, että tuo raja on helppo kiertää.

Huippukalliitten pikavippien paras torjuntakeino olisikin muuttaa lakia niin, että kaikki lainat tulisivat korkokattohinnoittelun piiriin. Juuri eläkkeelle jäänyt kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen on tehnyt asiaa koskien lakialoitteen. Samaa on arvioinut oikeusministeriö arvomuistiossaan, mutta valmista ei asian suhteen ole tullut.

Kuluttaja-asiamies on koittanut hoitaa asiaa viemällä pikavippiyhtiöitä markkinaoikeuteen. Markkinaoikeus teki muutama kuukausi sitten päätöksen, jossa kiellettiin 100 000 euron sakon uhalla 4finance Oy:tä (mm. Vivus), ettei se saa toimittaa kuluttajille luottoehtoja vasta siinä vaiheessa kun luottosopimus on jo solmittu. Lisäksi sitä kiellettiin ilmoittamasta sekä sopimusehdoissa, että lainamarkkinoinnissa korkoa päiväkorkona.

4financelle huomautettiin myös, että 182,5 prosentin suuruinen viivästyskorko on kohtuuton ja sen vuoksi kielletty. Oikeuden päätöksestä ei kuitenkaan käynyt ilmi sitä, mikä on kohtuullinen viivästyskorko. Yritys siis voi edelleen periä viivästyskorkoa, joka on vain vähän pienempi kuin mainittu 182,5 prosenttia.


Tuoreimpia uutisia sivustoltamme:

Kulutusluottojen runsas kasvu Fivan selvityksen alla

Kuten aiempina vuosina, kulutusluottojen hankkiminen on näyttäytynyt entistä suurempana. Kun tarkastellaan pelkkiä eri luottolaitosten myöntämiä vakuudettomia kulutusluottoja, kanta on noussut pelkästään kesäkuussa jo 12 prosenttiyksikön vuotuiseen kasvuun.

Suomalaisten velkataso noussut ennätyksiin

Suomalaisten velkaantuneisuusaste oli syksyllä 2017 tarkasteltuna liki 128 prosenttia. Luku saadaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat siihen, millaiset tulot kotitalouksilla on käytettävissään vuoden aikana. Velkaantuneisuusaste on ollut nousussa viimeisten 20 vuoden ajan ja nykyiset lukemat ovatkin uusissa ennätyksissä.

Pikavippi ilman luottotietoja?

Onko olemassa sellaisia pikavippipalveluita, joista on mahdollista saada pikavippi ilman luottotietoja?

Rahaa ei saa suomessa halvalla

Pikaluottojen korkokatto on asetettu säätämään alle 2 000 euron lainojen kohtuuttomia korkoja. Pikavippifirmat ovat kuitenkin tuoneet markkinoille tuotteita, joilla rajaa voi helposti kiertää. Asiaan ottaa kantaa Risto Malin, joka on Talouselämän ja Mainonta&Markkinoinnin toimittaja.

Oikeusministeriö ehdottaa korkokaton laajentamista yli 2000 euron lainoihin

Oikeusministeriö ehdottaa muistiossaan pikavippien korkokattolain laajenemista myös yli 2000 euron vippeihin. Alle 2000 euron luotoille eli pikavipeille, 50%:n korkokatto on ollut voimassa jo vuodesta 2013. Oikeusministeriö ehdottaakin nyt harkittavaksi korkokattoa myös isoille kulutusluotoille, eli yli 2000 euron lainoille. Oikeusministeriössä valmistuneessa arvomuistiossa, pohditaan korkokaton laajentumisen lisäksi muita keinoja puuttua pikavippeihin liittyviin ongelmiin. Esille tulleisiin ongelmiin on puututtu viime ...

Vapaaehtoinen luottokielto

Suomessa luottokieltoa haetaan joko Suomen Asiakastiedolta tai Boisnodelta. Hakija saa käyttöönsä todistuksen siitä, että kyse on vapaaehtoisesta luottokiellosta. Näin kiellon voi tarvittaessa perua. Mikäli kieltoa ei itse poista, säilyy se kaksi vuotta.

Uusi lainamuoto kasvaa nopeasti

Kulutusluottojen ja pikavippien uusi kilpailija on muutaman viime vuoden aikana rantautunut Suomeenkin. Vertaislainaus on lainaamisen muoto, jossa yksityishenkilöt lainaavat toisilleen rahaa välittäjäyrityksen kautta.

Pikalainayhtiö Euroloanin toiminta kasvussa

Euroloan Group on tehnyt suuren rahoitusjärjestelyn, jonka avulla se voi myydä sijoitusyhtiölle 300 miljoonan euron edestä saataviaan. Myynnistä saatavien käyttöpääomien avulla yhtiö voi tavoitella huomattavaa kasvua.

Nuoren velkaongelma voi johtaa syrjäytymiseen

Nuorena kerätyt velat voivat vaikeuttaa elämää pitkälle eteenpäin ja aiheuttaa jopa syrjäytymistä. Nuoret ja velka -tutkimushankkeessa on selvitelty nuorten velkaantumista.

Nuorten brittien velkamäärät kasvussa

Iso-Britannian nuorilla aikuisilla on yhä enemmän pikavippejä ja muita vakuudettomia lainoja. Mirror-lehti kertoo, että velka-asioiden vuoksi apua hakevien 17 - 24 -vuotiaiden määrä nousi kesäkuun loppuun mennessä 21 prosentilla.